The ones who are crazy enough to think that they can change the world, are the ones who do.

Degenen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die dat doen.

Steve Jobs

Leiderschapsontwikkeling

leiderschapsontwikkeling

Goed leiderschap

De belangrijkste rol van leidinggevenden is hun medewerkers te laten excelleren. Leiderschapsontwikkeling is nooit klaar. In mijn optiek zijn heldere keuzes, aandacht voor elkaar en onderlinge samenwerking van belang. En boven alles: vertrouwen. 

Er wordt nogal wat van leidinggevenden gevraagd. Ze moeten:

 • goed kunnen coachen;
 • hun team/organisatie in haar kracht zetten en geen micro-manager zijn;
 • geïnteresseerd zijn in en zorgdragen voor het succes van de medewerkers;
 • productief, besluitvaardig en resultaatgericht zijn;
 • kunnen communiceren, luisteren en informatie delen;
 • teamleden steunen en helpen met hun persoonlijke groei;
 • inspireren en het goede voorbeeld geven;
 • een duidelijke gemeenschappelijke visie en strategie creëren voor het team en de organisatie.

De praktijk

Ik zie dat in de praktijk vaak teveel of te weinig leiding wordt gegeven. Teveel leiding biedt medewerkers te weinig ruimte of stimulans om zelf verantwoordelijk te zijn. Te weinig leiding biedt hun te weinig houvast en ondersteuning om hun verantwoordelijkheid ook daadwerkelijk te nemen. De uitdaging is om leiding te geven op zo’n wijze dat alle medewerkers verantwoordelijkheid nemen voor de effectiviteit en de ontwikkeling van de organisatie. Meer impact met minder moeite.

Wat mij betreft begint leidinggeven aan een ander met leidinggeven aan jezelf. Om jouw leidende rol te kunnen invullen, zul je moeten weten wie jij zelf bent. Als mens; met je sterktes en je zwaktes, je karakter en je levenservaring. En wat je daarmee doet. Op jouw authentieke manier. Want alleen als je in verbinding bent met jezelf, kun je verbinding maken met anderen.

Ja, ik wil hulp bij het versterken van mijn leiderschap!

Voor wie?

Je bent leidinggevende en wilt het beste uit jezelf, je team of je organisatie halen. Ik kan jouw katalysator zijn. Sparren met ‘iemand van buitenaf‘ kan je ruimte geven om vrijuit te reflecteren op wat je doet, op besluiten die je neemt en op hoe je met je mensen (of je leidinggevende) omgaat. Bijvoorbeeld als je vragen hebt waar geen kant-en-klaar antwoord op bestaat, zoals:

 • Op welke wijze krijg ik draagvlak voor mijn mening/visie en de doelen die ik stel?
 • Kan ik motiveren en sturen op gedrag, proces en resultaat zonder er telkens ‘bovenop te zitten’?
 • Waarom is mijn leiderschapsstijl niet effectief?
 • Hoe versterk ik de kwaliteiten van mijn medewerkers en ontwikkel ik mijn organisatie?

Leiderschapsontwikkeling gaat over inzicht in waar de kern van bovenstaande vragen ligt en hoe je die kunt aanpakken. Ik help jou daar bij.

Van intake

De basis van mijn leiderschapstrajecten is verbinding, vertrouwen en kwetsbaarheid. Succes is pas mogelijk als we allebei enthousiast en geïnspireerd zijn om met elkaar te werken. Om te ontdekken of dat mogelijk is, start ik altijd met een (kostenloos) kennismakingsgesprek van ongeveer anderhalf uur. Tijdens deze intake leer je mij kennen en probeer ik een zo goed beeld te krijgen van je vragen, wensen en doelen. We gaan direct de diepte in om te onderzoeken waar je staat in zowel je privé- als professionele leven en waar je naar toe wilt.

Als wij beiden vertrouwen hebben in een succesvolle samenwerking, dan bespreken we wat jij als resultaat zou willen zien van het traject voor leiderschapsontwikkeling. Dit resulteert in een persoonlijke ontwikkelvraag en bij jou passende leerdoelen, die de rode draad vormen voor onze gesprekken.

Intake

Tot aanpak

Omdat succesvolle en duurzame leiderschapsontwikkeling nu eenmaal tijd kost, bied ik alleen een 6 maanden durend programma ‘Topervaring’ aan. Met dit programma spreken we elkaar minimaal eenmaal per 2 weken tijdens coachingsessies van ongeveer 1 uur per keer.

We onderzoeken wie jij echt bent, in plaats van wie je denkt te moeten zijn. Je ontwikkelt nieuwe inzichten en handvatten, waarmee je zelfstandig in de praktijk aan de slag kunt. Ik vertel je niet hoe je het moet doen, maar help je om je eigen weg te vinden. Ik zet je aan tot actie en daag je oplossingsgericht uit om nieuwe dingen te proberen. Zo help ik je ruimte creëren voor groei en ontwikkeling.

Aanpak

Jij bent uniek. Daarom bied ik geen uniform pakket, maar maatwerk; afgestemd op jouw wensen en behoeften om de door jou gewenste verandering te realiseren.

Door mijn jarenlange ervaring als leidinggevende kan ik me goed verplaatsen in de dilemma’s waar leidinggevenden mee worstelen. Daarnaast gebruik ik verschillende coachingtechnieken. Ik ben opgeleid in Co-Active Coaching, waarbij wordt uitgegaan van jouw eigen, specifieke combinatie van kwaliteiten, vaardigheden en persoonlijke waarden. Daarmee ben jij prima in staat om je eigen antwoorden te vinden en te formuleren. Mijn taak is goed naar je te luisteren, vragen te stellen en je aan te zetten tot effectief gedrag.

Resultaat

Naar resultaat

Na het leiderschaps-traject ‘Topervaring’ heb je jezelf beter leren kennen en heb je vaardigheden en gedrag aangeleerd die leiden tot succes, verbinding en werkplezier:

 • Duidelijkheid over je persoonlijke visie, waarden en doelen, zodat je bewuste keuzes kunt maken, beter in je vel zit en effectiever wordt in je gedrag als leidinggevende;
 • Voldoende lef en vertrouwen om lastige situaties, conflicten en verbetering van prestaties aan te pakken;
 • Volharding in het realiseren van je doelen en om impact te maken;
 • Zelfvertrouwen om effectief met anderen te kunnen communiceren en je medewerkers te helpen het beste uit zichzelf te halen.

Ik help je je leven te leiden zoals jij dat wilt; groei en ontwikkeling op persoonlijk én professioneel vlak. Na een traject met mij weet je wat je te doen staat om je ambities en dromen als mens en als leidinggevende te realiseren.

Wil je meer informatie of samen aan de slag? Lees mijn E-book of neem graag contact met me op.