Kracht van visuals

Duidelijk zijn over wat je wilt bereiken is een belangrijke competentie als leidinggevende (zie ook mijn blog over het bouwen aan sterke en betrokken teams). Maar hoe maak je je ideeën duidelijk? Blijkbaar niet met steeds uitgebreider verhalen of eindeloze presentaties. Ik heb (her)ontdekt wat de kracht van visuals als ondersteuning kan zijn op vele gebieden. Bijvoorbeeld wanneer je je organisatie wilt informeren, een toelichting wilt geven of gemaakte keuzes wilt verduidelijken. En daarvoor hoef je echt geen briljante tekenaar te zijn. Kijk maar naar mijn voorbeelden.

visualisatie-duidelijkheid
visual-strategie

Strategie verduidelijken

Om relevant en succesvol te blijven, geef je je organisatie een duidelijke richting en focus. Je maakt aan iedereen duidelijk waar jullie vandaan komen, waar jullie heen gaan en waarom.

Kans: Maak je strategie duidelijk met een verhaal op basis van visuals. Laat je mensen ZIEN waar jij in gelooft. Zij zullen hier ook in gaan geloven en zich inzetten voor het realiseren van die doelen.

Cultuur verduidelijken

Een gezonde organisatiecultuur is een belangrijke component in het realiseren van succes. Leg je mensen uit hoe ze met elkaar moeten werken. Of, lastiger, hoe ze zich moeten gedragen.

Kans: Presenteer de missie, visie en waarden van je organisatie VISUEEL. Zo begrijpen je mensen hoe zij kunnen helpen om de doelstellingen te bereiken en voelen zij zich verbonden.

visual-cultuur
visual-werkwijze

Werkwijze verduidelijken

Optimaliseren van werkwijzen vraagt om standaardisatie en continue verbetering. Zoals bekend zegt 1 beeld meer dan 1000 woorden.

Kans: TOON je mensen door middel van duidelijke beelden op welke wijze een installatie moet worden bediend. Of ILLUSTREER welke processtappen tot het beste resultaat leiden.

Ontwikkelingen verduidelijken

Communiceer helder over ontwikkelingen in je organisatie. Daarmee houd je iedereen geïnformeerd en betrokken.

Kans: Gebruik de kracht van visuals om jouw VISIE op de situatie te SCHETSEN, zodat men uit de eerste hand begrijpt wat er aan de hand is.

visual-ontwikkelingen