12 vragen van Gallup

Ladakh-kandelaarsDe Gallup Q12 is wereldwijd het meest gebruikte onderzoeksinstrument voor het meten van medewerkersbetrokkenheid. Het is een survey met slechts 12 vragen. Het percentage dat uit deze meting komt, geeft een hoge voorspelbaarheid over bedrijfsresultaten als winstgevendheid, productiviteit, verloop van personeel en de service-perceptie door de klant.

Loop zelf eens door deze lijst en bedenk hoe jij je antwoorden zou geven. En vooral: Wat zou jij zelf kunnen doen om de score op iedere vraag hoger te maken?

Ben je zelf leidinggevende? Check deze lijst dan nog eens en bedenk hoe je medewerkers deze vragen zouden beantwoorden. En vooral: hoe jij er voor zou kunnen zorgen dat de antwoorden op deze vragen positiever worden.

 1. Ik weet wat van me wordt verwacht op het werk
 2. Ik heb de materialen en apparatuur die ik nodig heb om mijn werk goed te doen
 3. Op het werk heb ik de kans om wat ik het beste doe elke dag te doen
 4. In de laatste zeven dagen kreeg ik erkenning of lof voor het doen van goed werk
 5. Mijn begeleider, of iemand op het werk, is betrokken bij mij als persoon
 6. Op het werk lijkt mijn mening te tellen
 7. Er is iemand op het werk die mijn ontwikkeling stimuleert
 8. De missie of het doel van mijn organisatie geeft me het gevoel dat mijn werk belangrijk is
 9. Mijn medewerkers of collega’s zijn toegewijd om een goede kwaliteit te leveren
 10. Ik heb een beste vriend op het werk
 11. In de afgelopen zes maanden heeft iemand met mij gesproken over mijn vooruitgang op het werk
 12. Het afgelopen jaar heb ik kansen gehad op het werk om te leren en te groeien

Persoonlijke reactie

Wat een mooi, eenvoudig tool! Op die manier naar mezelf, mijn organisatie en mijn medewerkers kijken heeft me een aantal keer het kwetsbare gevoel opgeleverd dat ik misschien toch niet zo goed bezig was als ik dacht. Al was het maar om, in plaats van altijd maar verdere verbetering na te jagen, weer eens vaker bewust complimenten te geven voor bereikte successen en betrouwbaar uitgevoerd werk. Alleen over vraag 10, een beste vriend op het werk, blijf ik me verwonderen. Zijn bevriende collega’s noodzakelijk voor goede resultaten? Het kan een bonus zijn, maar voor mij in ieder geval geen voorwaarde.