Ontdek je sterke punten

Ontdek-je-sterke-puntenAan hun boek ‘Ontdek je sterke punten’ (2001) ligt een studie door Marcus Buckingham en Donald Clifton naar ruim twee miljoen mensen ten grondslag. Daarin stellen de auteurs dat we vaak onze talenten niet kennen, omdat we ons fixeren op (het verbeteren van) onze zwakheden. Het uitbouwen van talenten tot sterke eigenschappen biedt echter veel meer ruimte voor groei. Met ‘Ontdek je sterke punten’ onderzoek je je talenten met behulp van een ondersteunend internetprogramma.

‘Verbeter je sterke punten’ (2007) van Marcus Buckingham is de opvolger van bovengenoemd boek. Het biedt je handvaten om je sterke punten (nog) verder te verbeteren. Vooral waardevol zijn de beschrijvingen (in een handzaam maatwerk-rapportje naar aanleiding van een on-line test) hoe anderen jouw sterktes ervaren en welke rol je aanneemt in de teams waarin je werkt.

Persoonlijke reactie

Ik heb gesmuld van deze twee boeken en heb de bijbehorende assessments met plezier en nieuwsgierigheid ingevuld. Het resultaat was een praktisch en herkenbaar overzicht van mijn sterke punten. Ik heb geleerd hoe ik mijn prestatiegerichtheid, leergierigheid en focus optimaal voor mijzelf en anderen kan inzetten. Mijn sterkste teamrollen zijn die van creator en equalizer. Als ik die kwaliteiten verenig, zou ik in teams degene zijn die precies weet aan welk knopje moet worden gedraaid om prestaties te verbeteren. Het assessment rapport beschrijft verder dat ik de katalysator ben voor positieve, goed-georganiseerde verandering. Dat is natuurlijk fijn om te lezen, maar het sluit ook goed aan bij mijn persoonlijke en professionele waarden. Het is in ieder geval een weergave van wat ik graag zou willen bijdragen.